Škoricové slimáky.

Škoricové slimáky.
Ahoj milá duša,
dnes som pre Teba pripravila recept na škoricové slimáky, alebo teda koláčiky, ktoré sú omnoho viac známe pod názvom cinnamon rolls.
Postup je podľa mňa veľmi jednoduchý, ale potrebuješ naň dostatok času, aby bol výsledok jemný a mäkkučký.
Na škoricové slimáčiky budeš potrebovať:
-cesto-
- ½ kocky droždia
- 500g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 50g masla
- 1 lyžica oleja
-plnka-
- 150g masla
- 150g kryštálového cukru
- 2-3 lyžice mletej škorice
-poleva-
- 150g práškového cukru
- 2-3 lyžice mlieka
- Vanilkovú esenciu (optional)
Postupuješ:
-cesto-
- Zohreješ 100 ml mlieka, pridáš lyžicu cukru a rozdrobíš droždie, pomiešaš a necháš na teplom mieste, aby vznikol kvások
- Múku preosej aspoň 2x, získaš nadýchanosť cesta
- Zvyšné mlieko zohrej a pridaj tam maslo, miešaj, kým sa nespoja
- Do mixéra dáš preosiatu múku, maslovo- mliečnu zmes, olej a vykysnutý kvások
- Mixuješ, kým sa všetko nespojí a vznikne vláčne , trochu lepkavé cesto
- Na vrch trošku popráš múku, zakry čistou utierkou a daj na teplé miesto kysnúť hodinu
- Medzitým priprav plnku
-plnka-
- Do misky daj zmäknuté maslo, kryštálový cukor a škoricu
- Vidličkou vymiešaj na kašu
- Keď cesto aspoň zdvojnásobí svoju veľkosť, vyklop ho na pomúčenú dosku a vaľkaj na cca 0,5- 1 cm hrubý plát
- Snaž sa, aby bol v tvare obdĺžnika, lepšie sa bude rolovať
- Na cesto daj plnku a stierkou rovnomerne potri celý obdĺžnik
- Začni rolovať a snaž sa tesne a rovnomerne
- Keď už máš pekný valec, začneš krájať asi 5 cm hrubé slimáky
- Tip: nekrájaj nožom, použi zubnú niť (na ukazováky si navinieš niť, napneš, dáš pod valec a ťahom hore prekrížiš ruky, vznikne krásny, čistý prierez)
- Keď už máš všetko nakrájané, naukladaj slimáky v odstupe na plech vystlaný papierom
- Prikry utierkou a nechaj ešte 20 minút podkysnúť
- Šupneš do vopred vyhriatej rúry na cca 220˚ C a pečieš približne 20 minút
- Keď slimáky expandujú a nalepia sa na seba a sú krásne zlatavo- hnedé, plech vyber a slimáky polej polevou (je na Tebe, či ich poleješ horúce, alebo vychladnuté)
-poleva-
- Do misky preoseješ práškový cukor a pridáš mlieko a vanilku
- Metličkou vyšľaháš do jednotnej hmoty (ak je príliš hustá, pridaj mlieko, ak riedka, pridaj cukor)
- Nechaj vychladnúť a vychutnávaj
- (okej okej, aj teplé sú božské)
Milá duša, ja Ti garantujem, že keď skúsiš tento recept, budeš si pripadať ako Lana a môžeš si spolu s ňou spievať cinnamon in my teeth...
Určite mi napíš, keď tento recept skúsiš a ako sa Ti pozdáva, budem veľmi rada!
Do ďalšieho stretnutia sa maj krásne. Posielam Ti veľa škoricou prevoňaných objatí.
S láskou,
Nicole