Lieskovcové uzlíky z kysnutého cesta.

Milá duša,
Ak si doteraz nemala cozy koláčik ku káve alebo čaju, zmeníš to.
Ak ľúbiš buchtičky z kysnutého cesta a lieskové orechy, tieto uzlíky sú pre Teba ako stvorené.
A keď okúsiš, aké sú mäkké aj deň neskôr... Zaľúbiš si ich.
Budeš potrebovať:
Na cesto:
- 1 sáčok sušeného droždia (10g)
- 80g kryštálového cukru
- 315ml mlieka
- 60g masla
- ½ kg hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Na plnku:
- 400g lieskových orechov/ orechovej zmesi do náplní
- 200g masla
- 60ml mlieka
- 110g kryštálového cukru
Mimo to:
- 1 žĺtok a kúsok mlieka na potretie

Postupuješ:
Mlieko vo vyššej nádobe zohrej, pridaj cukor, vymiešaj, kým sa nerozpustí a vysyp sušené droždie. Vymiešaj a polož na teplé miesto, aby vznikol kvások.
Do misy z kuchynského robota daj 2x preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. Pridaj zmäknuté až roztopené maslo a vylej kvások. Mies v mixéri približne 5 minút. Vznikne jednotná, trochu lepkavá hmota. Do väčšej misy nasyp trošku múky, prelož do nej cesto a popráš aj povrch cesta troškou múky. Zakry utierkou/ fóliou a daj na teplé miesto vykysnúť asi hodinu, cesto by malo nabrať dvojnásobnú veľkosť.
Medzitým si priprav plnku. Ak máš celé lieskové orechy, daj ich na plech a peč ich asi 5 minút pri vyššej teplote. Nechaj vychladnúť, olúp ich od šupiek a pomixuj ich. Ak máš zmes, celý tento krok preskoč.
Do misky vysyp pomleté lieskovce, cukor a prilej mlieko a roztopené maslo. Vymiešaj kým nevznikne jednotná zmes.
Vykysnuté cesto prelož na pomúčenú dosku a vyvaľkaj pomerne veľký plát. Natri naň orieškovú plnku a plát prelož na polovicu. Ešte trochu vyvaľkaj a nakrájaj pásiky. Potom vezmi jeden pásik, jeden koniec pridržiavaj a druhým toč akoby do vývrtky. Potom sprav klasický uzlík, polož na papierom vystlaný plech a ešte našteluj tak, aby to malo taký buchtičkoidný tvar. Potri zmesou žĺtka a mlieka a daj piecť na 175 stupňov dozlatista (u mňa to trvalo asi 10 minút).
Užívaj!

Ak tento recept skúsiš, daj mi prosím vedieť. Veď Ty už vieš kde.
Objímam Ťa silno.
S láskou,
Nicole