Domáce sirupy do kávy.

Domáce sirupy do kávy.
Ahoj milá duša,
Moja kuchyňa sa v tieto dni premenila na laboratórium a vo vzduchu sa prelínajú všakovaké vône. Dýcham oblaky levandule, o chvíľu na to prebleskne vôňa mäty. V mysli mám samé vzorce, premýšľam akú chuť kam dosadiť, aby vznikol úžasný výsledok. Skúšam, vylievam (často nechtiac), znova sa pokúšam vytvoriť svoj domáci arzenál príchutí do kávy. O dve, respektíve tri sa chcem s Tebou dnes podeliť.
Takisto sa pokúšam vytvoriť aj iné verzie už v predchádzajúcom príspevku spomenutej kórejskej dalgony. Prišla som na to, že mix je použiteľný na viacero verzií.
Môžeš si spraviť napríklad:
- Klasickú ľadovú dalgonu
- Ak máš chuť na teplý nápoj, mix je vhodný aj na to!
- Podľa postupu (starší príspevok tu na blogu) spravíš vyšľahaný kávový mix
- Do hrnca/ rajnice dáš 150- 200 ml mlieka a varíš, kým nezačne kypieť
- (pre mňa veľmi podstatný bod- lyžičkou vyberieš kožičku na hladine (striasa ma už pri pomyslení na ňu))
- A máš dve možnosti, môžeš dať mlieko do pohára a na to dáš dve- tri lyžice kávovej zmesi, alebo tú zmes dáš rovno do hrnca a pomiešaš (ak to spravíš takto, dbaj na to, aby si mala potom na povrchu jemnú penu, takto vieš, že si to vymiešala dôkladne)
- Vychutnávaj!
- Teplú kakaovú dalgonu
- Spravíš si kávovú zmes, dáš do nej jednu- dve lyžičky instantného kakaa a vymiešaš
- Do pohára dáš horúce mlieko a na vrch kakaovo- kávovú zmes
- Na zdravie!
A teraz späť k príchutiam!
Mám pre Teba tri nové príchute sirupov.
- Levanduľová
- Mätová
- Kokosová
Ktorý skúsiš ako prvý?
Levanduľový sirup
Budeš potrebovať:
- 100g kryštálového cukru
- 100ml vody
- 1 lyžičku levanduľových kvietkov
Postupuješ:
- Do hrnca/ rajnice dáš vodu a cukor
- Miešaš, kým sa cukor nerozpustí
- Pridáš levanduľové kvietky
- Miešaš, kým sirup nezačne vrieť
- Necháš povariť 3-5 minút
- Scedíš
- Necháš vychladnúť
- Preleješ do (kompótovej) fľaštičky
- Skladuješ v chladničke (max 1-2 týždne)
Mätový sirup
Budeš potrebovať:
- 100g kryštálového cukru
- 100ml vody
- 2-3 polievkové lyžice vysušenej domácej mäty (ak máš čerstvú, pokojne použi tú, ak nemáš ani sušenú, môžeš skúsiť dať 3-4 vrecúška mätového čaju z obchodu)
Postupuješ:
- Do hrnca/ rajnice dáš vodu a mätu
- Uvaríš tmavozelený silný "čaj" (povar aspoň 5 minút)
- Mätu scedíš
- Do "čaju" dáš kryštálový cukor
- Miešaš, kým sa cukor nerozpustí
- Necháš variť 3-5 minút
- Dáš to vychladnúť
- Preleješ do (kompótovej) fľaštičky
- Skladuješ v chladničke (max 1-2 týždne)
(Bonus)
Kokosový sirup
Budeš potrebovať:
- 100g kryštálového cukru
- 100g strúhaného kokosu
- 100ml vody
Postupuješ:
- Do hrnca/ rajnice dáš vodu a cukor
- Miešaš, kým sa cukor nerozpustí
- Pridáš kokos
- Miešaš, kým nezačne vrieť
- Varíš asi 5 minút, súčasne stále miešaš
- Scedíš
- Necháš vychladnúť
- Preleješ do (kompótovej) fľaštičky
- Skladuješ v chladničke (max 1 týždeň)
Všetky sirupy môžeš použiť do čohokoľvek len chceš. Varíš si čaj a chceš ho ochutiť? Pridaj si sirup. Máš chuť na ozvláštnené kapučíno? Prilej si sirup.
Môj tip: použi príchuť do svojej dalgony!
Spravíš si ju takto:
- Pripravíš si dalgona kávový mix
- Prichystáš si mlieko a sirup
- Do pohára dáš ľad
- Do french pressu naleješ mlieko, vyšľaháš hustú penu, prileješ sirup (množstvo závisí od Tvojho sweet tooth)
- Do pohára s ľadom naleješ mlieko
- Na vrch dáš pár lyžíc kávovej zmesi
- Prípadne posyp kokosom (ak dávaš kokosový sirup), alebo levanduľové kvietky (ak levanduľovú príchuť), s mätou veľmi stotožnená nie som, ale daj si, ak chceš :)
No čo, milá duša, presvedčila som Ťa na vyskúšanie nejakého sirupu? Chceš viac príspevkov na tento štýl? Napíš mi určite, budem sa veľmi tešiť!
Do stretnutia v najbližšom príspevku sa opatruj. Maj sa prekrásne, objímam Ťa!
S láskou,
Nicole