Cestoviny.

Cestoviny.
Ahoj milá duša,
V jednej správe, ktorá mi prišla nedávno od milej Sie bola napísaná taká pravdivá veta: "...najprv káva, teraz cestoviny- to znie ako keby si korone ukázala prostredník a povedala "kašľať na teba! Ja mám Italsko aj doma"..."
Je to tak. Keď som nemohla ísť ja do Itálie, Itália prišla ku mne domov. Každý deň si varím kávu, ktorú som si kúpila v Taliansku v koťogu, čiže mám celý dom prevoňaný lahodnou vôňou krémového kapučína, varím jedlá na taliansky spôsob a posledné dni sa nám kuchyňa premenila na závod, kde sa vyrábajú cestoviny. A o tie sa chcem s Tebou podeliť. Robím ich tou najviac simple cestou, akú si vieš predstaviť. Časom chcem experimentovať, ale dnes si spravíme to základné cesto, vieš ho spraviť aj sama a navyše z toho, čo určite máš doma.
Budeš potrebovať len dve ingrediencie a to:
- Hladkú múku
- Vajíčka (máme domáce sliepky, nerada kupujem vajíčka z obchodu)
Teraz sa naskytá otázka: koľko čoho? Mám veľmi jednoduchý tip. Na každých 100 gramov múky jedno vajíčko.
- Výroba cesta -

Na 3- 4 porcie Ti stačí 200g múky a 2 vajíčka.
Postup na cestovinové cesto je nasledovný:
- Do misky preoseješ múku
- Klepneš vajíčka
- Najprv pomiešaš lyžicou a potom ručne
- Vyklopíš na dosku a vypracuješ cesto
- Keď sa už spojí všetko a neostala Ti žiadna múka, nedominantnou rukou si pridržíš jeden koniec guľky cesta a dlaňou dominantnej ruky potlačíš a akoby tlakom ťaháš cesto dopredu a natiahneš ho, na doske už nemáš guľu ale ploský ovál (dúfam, že to vysvetľujem aspoň trošku zrozumiteľne), zroluješ, do inej strany tlačíš a toto opakuješ aspoň 5 minút
- Vytvaruješ guľu a zabalíš do fólie (zero waste tip- môžeš použiť sáčok, ten využiješ viackrát, alebo dáš cesto do uzatvárateľnej nádoby)
- Dáš do chladničky minimálne na polhodinu (pokojne aj dlhšie)
- Samotné tvarovanie (pappardelle/ tagliatelle) -
- Pomúčiš dosku
- Cesto nakrájaš na 4 rovnaké kúsky
- Jeden kúsok pomúčiš a začneš vaľkať
- Vyvaľkáš úplne tenké cesto, čím tenšie, tým lepšie (neboj sa, cesto by sa nemalo trhať)
- Potom znova pomúčiš a zroluješ
- Krájaš nožíkom 1-2 cm hrubé šulčeky (tagliatelle), alebo hrubšie, aj 5 cm (pappardelle)
- Keď už dokrájaš, rozvinieš, vďaka múke to pôjde ľahko, nemalo by sa to lepiť
- Ak ideš rovno variť, vhodíš do vriacej osolenej vody a keď bude voda s cestovinami vrieť, cestoviny vyberieš (čo celé trvá niekoľko minút)
- Ak variť nejdeš, rozložíš cestoviny do krabice vystlanej papierom na pečenie a necháš na tmavom a suchom mieste vysušiť (s týmto ešte pozitívnu skúsenosť nemám, ale zisťujem, či robím niečo zle, odporúčam variť hneď po tvarovaní)
Celkom jednoduché, čo povieš?
Teraz sa s Tebou podelím o dva jednoduché recepty, ako si tieto cestoviny môžeš pripraviť.
Mne osobne chutia veľmi jednoduché omáčky, kde vynikne chuť jednotlivých ingrediencií.
- Tagliatelle s paradajkami a čiernymi olivami -

Potrebuješ:
- Domáce cestoviny
- Olivový olej
- Maslo
- Citrón
- Čierne olivy
- Cherry/ datlové paradajky
- Soľ
Postupuješ:
- Do panvice dáš olivový olej a maslo, necháš roztopiť
- Dáš 1 lyžičku na drobné kúsky nakrájané čili
- Pridáš na kolieska nakrájané čierne olivy a na štvrťky nakrájané paradajky
- Medzitým uvaríš cestoviny
- Jednu naberačku vody, v ktorej varíš cestoviny prileješ do panvice a necháš chvíľu redukovať
- Pridáš scedené cestoviny
- Ako posledné tam prileješ šťavu z citróna
- Dôkladne premiešaš a podávaš
- Tip: na vrch posyp nastrúhaný syr parmižáno (och, chýba mi ten jazyk)
- Dvojfarebné pappardelle s cesnakom, čili a zelenými olivami -

Potrebuješ:
- Domáce cestoviny (žltú farbu získaš pridaním kurkumy a zelenú dostaneš, keď pridáš pesto z medvedieho cesnaku, resp. nadrobnučko nakrájaný medvedí cesnak)
- Čili papričku
- Olivový olej
- Cesnak
- Citrón
- Zelené olivy
- Soľ
Postupuješ:
- Do panvice naleješ olivový olej
- Pridáš nadrobno nakrájané čili
- Hodíš dva rukou/ stranou noža spučené strúčiky cesnaku
- Počkáš, kým sa cesnak neorestuje
- Medzitým varíš cestoviny
- Cesnak z panvice vyberieš
- Pridáš na kolieska/ kúsky nakrájané olivy
- Do panvice prileješ naberačku slanej vody z cestovín a necháš chvíľu redukovať
- Odstavíš zo sporáka a nastrúhaš tam citrónovú kôru
- Pridáš scedené cestoviny a ak chceš, môžeš priliať šťavu z polovice citróna
- Premiešaš a podávaš
- Tip: ozdob postrúhaným parmezánom, prípadné iným druhom syra
Ako sa Ti dnešný príspevok páči, milá duša? Ideš sa vybrať do kuchyne a okúsiť magično domáceho jedla? Určite sa o to so mnou podeľ, potešíš ma!
Do stretnutia v najbližšom príspevku sa opatruj. Objímam Ťa, keď už toskánske slnko nemôže...
S láskou,
Nicole